GYAKORI KÉRDÉSEK

Elkészítettünk önnek egy átfogó cikket, amelyből megtutdhatja a legfontosabb információkat a nedves falakról, a penészesedésről és ezen problémák megoldásáról.

Előszőr vizsgáljuk meg mitől nedvesedik a fal. Ez mögött a kapilláris-jelenség áll, aminek következtében a pórusokon keresztül a víz felszivárog a falakban. A nedves fal pedig ideális környezetet teremt a különböző penészgombák számára, veszélyt jenetve ezzel ön és környezete egészségére.

vlhnutie stien murov podrezanie plesne  Capillary flow brick

Mi is az a penész?

A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve, melyeket a szabadban és fedett helyiségekben egyaránt megtalálhatunk. A leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosportium és a Penicillum.  A penész spórákon keresztül terjed, ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. Nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát, ezért a nedves falak gyakori velejárója.

detail plesne  plesen muriva odstranenie plesne v murivu  podrezavanie muriva plesen na stene  stena vlhkost plesen  plesen v rohu

A felelős a rossz minőségű szigetelés

A 1970-es évektől használatos kátrány szigetelőanyag az évek során szétmállik, lehetővé téve a víz felszivárgását otthonaink falaiban. Ahogyan az alábbi képek mutatják, az épület szigetelése az évek során teljesen hatását veszítette.

Szétmállott öreg szigetelés                                         Szigetelés mentes padlózat

poskodena izolacia vlhnutie murov   izolacia podlahy lepenka skvara

Milyen módszerekkel szüntethető meg a falak átnedvesedése?

Vannak 100%-os és vannak csaknem 0%-os hatékonyságú műveletek

1. Falátvágás

2. Besajtolás

3. Öntött szigetelés

4. Falba injektálás

5. Vakolat burkolás

6. Elektronikus eszközök

A leghatásosabb módszer:

1. A fal átvágása és ezt követően szigetelőanyag beillesztése.

A nedvesedés 100%-os és azonnali megszüntetése, több mint 100 év garanciával.

Az eljárás a vágás magasságának a meghatározásával kezdődik.
Ezt követi a fal teljes szélességben történő átvágása karbid-volfrám vagy gyémánt lánc segítségével.
Minden átvágott szakasz (1 méter vagy kevesebb) megtétele után 2mm vastag polyetylén lemezt helyezünk a vájatba.
A vágást különböző vastagságú polypropylén lecekkel ékeljük ki, megakadályozva ezzel a fal süllyedését.
Az ékek teherbírása 500 kg/cm2, egyenként is több tonnát képesek megtartani. Ezek az ékek a vágásban maradnak.
Egyedülállóként rendelkezünk olyan készülékkel, amely képes a vágásba juttatni vastag, flexibilis, ipari minőségű építési ragasztóanyagot.
Egyes cégek gyakori hibaként közönséges purhabbal, esetleg vizes cementtel tömik be a vágást, ami kiszáradás után akár 40%-ot is veszíthet a térfogatából. Ilyen esetekben gyakran repedések keletkeznek, otthont adva a falban megtelepedő hangya kolóniáknak.

Az igy beépített plasztikus szigetelés meggátolja a víz és a radon felszivódását. Élettartamuk az összes szigetelőanyag közül a leghosszabb, kiváló fizikai és kémiai ellenállóképességgel rendelkeznek.
Professzionális készülékeinknek köszönhetően bármilyen falat vágunk és szigetelünk, legyen az akár házorom vagy más épülettel szomszédos fal, elegendő ha az egyik oldalról biztosított a hozzáférés.
Megfelelő kivitelezés esetén kizárható a fal leszakadása, megsüllyedése és bármilyen egyéb az eljárásból adódó sérülése.
A módszer statikai szempontból nem veszélyezteti az epületet. Továbbá az eljárás növeli otthona védelmét az olyan külső behatásokkal szemben, mint például a közúti közlekedés keltette vibráció.

 2. Besajtolás

Ennél az eljárásnál rozsdamentes króm-nikkel acéllemezeket sajtolunk be a falba, anélkül hogy megbontanánk. Ezek az acéllemezek tökéletesen egymásba illeszkednek, kapillárisan szigetelő réteget alkotva.  Gyakran ez az egyetlen 100%-os megoldás a nem égetett téglából,  vályogtéglából készult falak szigetelésére. 

3. Öntött szigetelés.

Ez a módszer már korántsem tartozik a legjobbak közé, nem jelent 100%-os megoldást és rövid élettartamu. A módszer lényege hogy a falba fúrt lyukakon keresztül több napon át izolácós anyagot juttatnak, ami ezután kikristályosodik, vízzáró réteget alkotva.

4. Falba injektálás.

Ez a módszer szintén nem tartozik a legjobbak közé, nem jelent 100%-os megoldást. A módszer hasonló az előzőhöz, de itt sűrűbb anyagot injektálnak nyomás alatt a falba. Nélkülözhetetlen hogy az injektálást megelőzően a falat ki kell szárítani, különben nem fogja magába szívni az izolációs anyagot. Fontos hogy a feladatot végző cég rendelkezzen a megfelelő technológiával a fal furatokon át történő kiszárítására és a tömítőanyag megfelelő nyomás alatt történő beinjektálására.

5. Vakolat burkolás.

Gyors és olcsó módszer, minimális hatékonysággal. A nedves vakolat lebontása és a fal új, szigetelő vakolattal burkolása. Maga a fal belül továbbra is nedves marad, gyakran az igy bezárt nedvesség magasabbra hatol hogy el tudjon párologni.

6. Elektronikus eszközök.

Az ügyfél megtévesztésére szolgáló elektromos "kütyük", ne várjanak hatékony eredményt.

FIGYELEM - Régi épületek felújítása!

Amennyiben egy öreg épület felújítása mellett dönt, kérjük vegye figyelembe a következőket.
Gyakran előfordul hogy felújítás után a falak nedvesedni kezdenek. Ez annak tudható be hogy felújítás előtt a régi padlózat repedésein át a víz akadálytalanul elpárolgott.
Az új talaj és nyílászáróknak köszönhetően azonban a pára bent reked, a nedvesség felszivárog a falakba. Esetenként megjelenik a penész.
Ezért azt javasoljuk, felújítás előtt feltétlenül kérje ki szakember véleményét, mérje fel az elöregedett szigetelés állapotát.

Nedves foltok jelentek meg padló felett?

Néhány esetben a vizesedés jelei nem közvetlenül talajszinten jelennek meg, hanem valamivel magasabban. Esetenként a padló felett vízszigetelő vakolat található, így a nedvesség csak a magasabb rétegekben tud kipárologni, térképszerű nyomokat hagyva a falon. Gyakran a fal újravakolásával próbálják eltüntetni a vizesedés nyomait, de mivel maga a fal továbbra is nedves marad, ez nem jelent tartós megoldást.

Körbeásta a házat,  körbeszigetelte az alapokat és a falak mégis nedvesek maradtak?

Az alapok fóliával való körbeszigetelése csupán a beszivárgó esővíz ellen nyújt védelmet. A természetes talajnedvesség továbbra is feljut a falakba.

További hiba ha a szigetelő fólia talaj feletti része nincs eltávolítva. Az így ráhagyott rész bevezetheti az esővizet a fal és a szigetelő fólia közé.

Dombon, domboldalon álló házak falai is képesek nedvesedni.

A gyakorlatban sűrűn találkozni olyan esetekkel, ahol a ház ugyan magaslatra épült, mégis vizesednek a falak. Gyakran a jelenség oka a ház alatt húzódó sziklás, vízzáró réteg. Ez nem engedi leszivárogni a vizet a talajba. Az így felhalmozódott nedvesség az alapozás elöregedett szigetelésein keresztül feljut a falakba. 

A házfalak különböző típusai.

Klasszikus égetett tégla                                                            Cement tégla                                                                           Üreges égetett tégla                                                 Nem égetett tégla - vályogtégla

tehlove muriva odstranenie vlhkosti   cementove tehly podrezat vlhek murivo   dute tehly vysusenie muriva   nepalena tehla vlhky dom

Sziklafal                                                                                     Cinderblock                                                                                Agyagtömbök                                                                            Pórusbeton tömbök

murivo skala podrezavanie   skvarove tvarnice podrezanie uriva   nabijana hlina vlhke steny   porobeton tvarnice podrezanie murov